Vardagsekonomi – Tips för att få en god ekonomi

Vad innebär vardagsekonomi? Generellt handlar det om ha koll på sina inkomster och utgifter. Att spara och hålla god ekonomi ger dig friheten i framtiden att göra det du brinner för istället för att känna dig stressad över alla utgifter. Nedan hittar du tips på hur du håller en god ekonomi och sparar pengar inför framtiden.

Hur ska man spara pengar?

Här kommer vi gå igenom tips på hur man sparar pengar och vad man kan tänka på för att skapa en sund inställning till pengar och framtiden. Det är något som alla bör tänka på, oavsett om man är student, om man har ett jobb eller är pensionär.

1

Planera ekonomiskt

Detta är A och O för en god ekonomi, se över hur mycket pengar du får in varje månad och vilka fasta kostnader du har. Du kan även fylla i ungefärliga kostnader, som exempelvis för el eller andra månadsvisa kostnader som du förväntar dig. Du bestämmer själv hur och vad du vill fylla i. Du kan ladda ner en enkel och överskådlig budgetmall hos kurser.se.

2

Börja spara

Punkt två handlar såklart om att börja spara, och bli inte avskräckt nu, vi vet att många tycker att det känns svårt, jobbigt och tråkigt så här har vi kort sammanfattat hur man kan tänka och börja spara.

  • Om du är helt ny på det här med att spara kan det som sagt kännas svårt, och då kan det vara bra att bara börja med att lägga undan pengar på egen hand. Skapa en egen mapp/eget konto där du i slutet av varje månad lägger in vad du känner att du kan lägga undan.
  • Om du däremot vill att dina pengar ska växa är fondsparande och aktier aktuellt, ta då kontakt med din bank så de kan hjälpa dig att komma i gång, många har en första gratis rådgivning.
  • Men om det känns som ett stort steg kan du börja med att ladda ner en app som kan hjälpa dig att spara. Dreams och Nowo är exempel på sådana appar, där du på egen hand väljer hur mycket pengar som ska dras varje dag/vecka och läggas in i ett fondsparande.
3

Välj inköp med omsorg

Denna punkt innefattar kort och gott att utesluta onödiga utgifter och när man väl köper någonting så ska det vara av bra kvalitet. Inom samma område brukar man också tala om att vårda sina tillhörigheter. Vi kommer gå igenom vad respektive punkt innebär.

Uteslut onödiga utgifter

Vad en onödig utgift är såklart individuellt, för någon räknas köpelunch som en onödig utgift medan det för en annan betyder livskvalitet. Oavsett vad du anser är onödigt, försök att dra ner på det. Det kan vara alltifrån lunch, take-away kaffe, prenumerationstjänster eller onödiga klädinköp. Tänk efter om du verkligen behöver det, och har du svårt att stå emot försök att undvika frestelsen, gå inte förbi kaféet eller gallerian. Ersätt ditt nätshoppande med något annat, som exempelvis gratis online spel, korsord eller målning.

Välj kvalitet

När du väl köper något tänk på att välja något som kommer hålla i längden. Ibland kan det kännas bättre att köpa billiga jeans eller en billigare kaffemaskin men i själva verket kan det bli dyrare i längden om dessa saker lätt går sönder eller slits snabbare. Undersök alltid noggrant både material och kvalitet innan du bestämmer dig för ett köp. Jämför olika hemsidor och spana in rabatter och erbjudanden.

Vårda dina tillhörigheter

Detta gäller allt som du är rädd om och som kan vara kostsamt om de skulle förstöras eller skadas. Det kan handla om bilen eller cykeln eller lite mindre grejer som glasögon och telefon. Tänk proaktivt, när du märker att något börjar bli dåligt kan det behövas en snabb åtgärd. Vänta inte tills det krävs en större reparation eller att saker blir helt uttjänta.

10 tips på hur du kan spara pengar i vardagen

Här har vi samlat lite fler vardagstips som kan underlätta vardagsekonomin och hjälpa dig att dra ner på dina utgifter och öka ditt sparande. Det är högt och lågt, alltifrån de mindre och självklara småutgifterna i vardagen som du kanske inte tänkt på till större förändringar som att samla sina lån och försäkringar.

1

Samla lån och krediter

Detta är något som alla borde göra, om du har alla dina lån hos en och samma bank får du en räntekostnad i stället för flera. Och i slutändan betyder detta att din kreditvärdighet förbättras. Detta kan man bland annat göra hos Advisa, som har fått mycket fina omdömen från sina kunder.

2

Spärra kreditfunktion/kreditkort

Om du har ett kreditkort eller bara en kreditfunktion på ditt bankkort bör du spärra det/den för att slippa behöva betala tillbaka pengar du lånat. Handla bara för pengar som finns på kort/konto.

3

Samla försäkringar

Du har goda chanser att sänka din försäkringspremie om du samlar alla dina försäkringar hos ett och samma bolag. Om du slår ihop de får du bättre ränta.

4

Utnyttja andrahandsmarknaden – Second hand

Detta är ett underskattat ekonomiknep, sälja dina saker när du inte använder de eller vill ha dem längre. Idag finns det mängder av olika second hand-tjänster för diverse saker, du kan enkelt sälja kläder genom bland annat Tradera och Sellpy (som kommer och hämtar upp kläder hemma hos dig). Gäller det inredning, apparater och fordon kan du först och främst vända dig till Blocket och Facebook marketplace, men också till Tradera.

5

Gå igenom betal/prenumerationstjänster

Detta är något som många ofta missar, vi lever i ett samhälle med mycket prenumerationstjänster för att få tillgång till bland annat serier, filmer, böcker, tidningar och musik. Detta kan ibland falla mellan stolarna, betala bara för vad du använder. Det är ofta lätt att både säga upp och starta en prenumerationstjänst igen.

6

Betala fakturor i tid

Detta är en återkommande bov i vardagsekonomin, om man inte betalar i tid får du en påminnelseavgift och sedan ännu en avgift från inkassoföretagen. Sätt en återkommande påminnelse varje månad för att betala eller stämma av att samtliga fakturor har tagits om hand.

7

Välja autogiro, e-faktura eller digital brevlåda

Nu förtiden använder sig de flesta av autogiro, e-faktura, digital brevlåda eller en mailfaktura. Har du själv inget utav dessa alternativ kan det vara dags att se över möjligheterna. De flesta pappersfakturor kommer nämligen med en avi-avgift, som är ganska onödig när man ändå kan slippa den.

8

Förändra matvanor – och ha med matlåda till jobbet

Detta nämnde vi tidigare, men det kan inte nämnas tillräckligt många gånger. Om du kan, försök ha med dig matlåda till jobbet, undvik take-away kaffe, drick vatten i stället för läsk, tänk på att bäst-före inte betyder dålig efter, frys in mat och livsmedel, sluta röka och snusa, handla inte när du är hungrig, och sist men inte minst gör storkok då och då. Lågt blodsocker kan också vara en bov i dramat, försök äta regelbundet och ha med dig något att äta om du misstänker att du kommer bli hungrig.

9

Tvätta & diska mer sällan

Detta gör faktiskt mer skillnad än man tror, kör bara maskinerna när de är fulla. Och tänk på att kläder i allmänhet inte ska tvättas för ofta, det sliter nämligen på dem, skrubba i stället bort fläckar och vädra plaggen. Har du en steamer (kläd-ångare) kan detta också hjälpa till.

10

Res på ovanliga tider

Detta är något som många inte tänker på när man reser bort, att boka en vistelse på en måndag eller tisdag brukar ofta vara billigare än på en torsdag, fredag eller lördag. Detta gäller både för färdmedel och boende.