Fina Pengar
Dela den här sidan!
Tips på hur du blir skuldfri

Skuldsatt? 5 viktiga tips för att bli skuldfri (som inte innebär skuldsanering)

Har du fler skulder än din ekonomi kan hantera? Det är du inte ensam om. Idag har nästan en halv miljon svenskar skulder hos Kronofogden. Här tipsar vi om 5 åtgärder för att injicerade nytt hopp i din ekonomi.

1. Lista och få koll på alla dina skulder

Det första du behöver göra (om du inte redan gjort det) är att få järnkoll på dina skulder.

Hur jobbigt det än är, så går det inte att göra en ekonomisk plan utan att du ner i minsta detalj känner till vilka skulder du har. Lista dem efter belopp, månadsbetalnuing, ränta och ”status”.

Med status som avser jag om det är frågan om vanliga amorteringar, inkassobelopp eller om de hamnat hos Kronofogden.

Du kan även göra en femte kolumn för att sätta vilken prio skulden har. Akuta skulder – exempelvis sådana på väg till Inkasso eller Kronofogden – har hög prio.

Observera: alla skulder ska betalas och har på så vis lika hög prio. Men om du är på väg att bli vräkt från din bostad på grund av obetalda hyror är det här naturligtvis en skuld med hög prio.

Gör en checklista på dina skulder

2. Ta sikte på en skuld i taget

Har du många olika skulder kan din kartläggning bli nedslående. Men kom ihåg att du inte behöver bli skuldfri över en natt.

Det viktigaste är att du får ihop en budget som funkar på månadsbasis och som inte resulterar i att din totala skuldsättning växer.

Mao: ta sikte på en skuld i taget. Prio bör ligga på obetalda räkningar på fasta utgifter såsom el, hyra, försäkringar eller mobil.

Därefter tar du sikte på dina krediter. Har du flera småkrediter kan du försöka få till en hopbakslån och på så vis sänka dina månadskostnader. Men ha koll på räntan – och ta bara ett så pass stort hopbakslån som du behöver.

3. Vad kan du sälja?

Det här är kanske en ”självklar” åtgärd, men som många ändå förbiser.

Ta en helgdag, gå igenom dina inventarier – och se vad du kan sälja. Kanske löser det inte alla dina skulder.

Men även om försäljningen bara hjälper dig att lösa småkrediter, kan det innebära att du får nödvändigt andrum i din ekonomi.

4. Lista nödvändiga och onödiga utgifter

När du listat dina skulder, satt upp en prio och sålt av vad du kan är det dags att göra en totalbudget.

Här får du gå igenom dina månatliga transaktioner, i alla fall de senaste 3 månaderna, och baserat på det kartlägga vad du har för utgifter.

Skilj på fasta utgifter och rörliga utgifter. Fasta är sådana du inte kan påverka på kort sikt. Som hyra, bil, el, mobil, tv-avgift och liknande. Rörliga år sådana du kan påverka, som matinköp.

När du har koll på detta är det dags att göra en budget. Och det är nu det finns utrymme för kreativitet och disciplin.

5. Var konsekvent, ge inte upp!

Att bli ”skuldfri” är ett uttryck som kräver vissa reservationer. Det finns ju nästan inga svenskar som köpt bostad och som per definition är ”skuldfria”. De flesta har ju bostadslån, och är med andra ord inte skuldfria.

Därför är det kanske bättre att definiera skuldfri som ett tillstånd där du kan betala dina räkningar varje månad.

Har du hamnat i ekonomiskt trubbel kan det ta en stund att nå dit. Men ge inte upp. Trägen vinner som det heter. Så även när det gäller ekonomiska utmaningar.

Läs också:

About the Author Phillipa Lindkvist

Civilekonom och tvåbarnsmamma. Jobbar på IT-företag i Stockholm.

follow me on: