5 tips för den som vill bli skuldfri

Visste du att det svenska folket är näst mest skuldsatta i hela Europa? Bara Danmark ligger före oss. Detta är något vi måste ändra på, för det finns faktiskt åtgärder som kan underlätta avbetalningen och minska skulderna. Med detta sagt är det såklart inte farligt att lite skulder, men det är inte heller bra att vara skuldsatt över öronen. Här har vi samlat olika tips för den som vill ha hjälp att bli skuldfri.

1

Samla krediter och lån

Det bästa du kan göra om du har en massa skulder är att försöka samla alla dina låna (och krediter) eller åtminstone så många som möjligt, hos en och samma långivare. Detta för att slippa flera räntekostnader och kunna amortera av lånen snabbare. Om du är intresserad av att samla alla lån till ett kan du besöka sambla.se som samarbetar med 40 olika långivare, de har också mycket goda omdömen från sina kunder.

2

Sätt upp en budget

Det bästa man kan göra om man har mycket skulder är att vara medveten om vad man har för budget, det vill säga vilka inkomster och utgifter man har att röra sig med. Därefter kan man också avgränsa sin budget och noga bestämma hur mycket pengar som får spenderas inom respektive område. Du kan ladda ner en enkel och överskådlig budgetmall hos kurser.se om du vill ha hjälp med att organisera upp din ekonomi.

3

Minska utgifter och öka inkomster

När man ser över och sätter sin budget är det ganska så stor sannolikhet att du hittar onödiga utgifter som ska sägas upp. Om du inte gör det, kan det ändå finnas vissa prioriteringar som måste göras om man vill dra ner på sina utgifter. Du kan läsa mer om några smarta tips här under, men skulle du vilja ha fler tips du kan läsa mer det under fliken vardagsekonomi.

  • Gör dig av med kreditkort
  • Säg upp abonnemang
  • Promenera eller ta cykeln i stället för bilen
  • Jobba – du tjänar inte bara mer du får också mindre tid till att spendera
4

Utnyttja rätten att få ekonomisk hjälp

Ta hjälp av andra och då syftar vi främst på professionell hjälp, men visst ska du utnyttja den hjälp du kan få av nära och kära också. Varje kommun har en skuldrådgivare som kan komma med mycket tips och råd. Underskatta inte heller möjligheten att förhandla till dig en bättre avbetalningsplan hos inkasso om du har haft skulder i flera år hos kronofogden, om du börjar betala av kan de avskriva räntan.

  • Kontakta kommunens skuldrådgivare
  • Förhandla fram en avbetalningsplan
5

Drastiska men effektiva lösningar för att bli skuldfri

Följande tips är drastiska men mycket effektiva om man har möjlighet eller helt enkelt måste börja betala av sina skulder.

Sälj bilen och spara pengar i vardagen

Att sälja sin bil kan påverka hela ens liv men det behöver inte heller vara så drastiskt, det beror helt och hållet på livssituation. Men om det enda skälet till att behålla bilen är att det är bekvämt behöver du kanske tänka över det igen? En bil kommer med antingen avbetalning, leasingavgift eller mycket reparationer, men också försäkring, skatt, drivmedel, löpande underhåll såsom påfyllning av kylarvätska, olja och däckbyte, men det kan också innefatta strängselskatt och parkeringsavgift.

Hitta ett billigare boende

Att hitta ett billigare boende är däremot drastiskt för de allra flesta, om än mer för vissa. Men detta kan vara en mycket bra och effektiv lösning, man kan antingen byte ner sig till ett mindre boende, sälja sin bostad eller flytta in hos en närstående och under tiden hyra ut sin bostad.

Skaffa ett omstartslån

Ett omstartslån påminner om ett privatlån men är snällare i många avseenden. Det är som namnet antyder en lösning för den som har mycket skulder och behöver starta om. Syftet med det är att hjälpa låntagaren, även låntagare med betalningsanmärkningar kan få ett omstartslån beviljat. Till skillnad från privatlån kan ett omstartslån också tas med säkerhet eller en borgensman.

Ansök om skuldsanering

Detta är en sista utväg för den som är mycket skuldsatt, och med mycket menar vi du har skulder hos både kronofogden och inkasso, sedan några år tillbaka. Om det stämmer in på dig kan du ansöka om skuldsanering, vilket innebär en sträng femårig avbetalningsplan som du måste följa, men därefter är du helt skuldfri oavsett om du har kvarvarande skulder. För att förtydliga vad som menas med sträng avbetalningsplan innebär det att leva på existensminimum*. Nya skulder får inte heller inkomma under tiden, och alla befintliga räkningar måste betalas av. Du kan läsa mer och ansöka om skuldsanering hos kronofogden.

* existensminimum för en ensamstående vuxen ligger på 5016kr år 2021.