5 tips för den som vill bli skuldfri

Visste du att det svenska folket är det näst mest skuldsatta i hela Europa? Bara Danmark ligger före. Detta är något vi måste ändra på med hjälp av de åtgärder som underlättar avbetalningen och som minskar skulderna. Nedan finns tips för dig som vill bli skuldfri.

1

Samla krediter och lån

Det bästa du kan göra om du har en massa skulder är att försöka samla alla dina låna (och krediter) eller åtminstone så många som möjligt, hos en och samma långivare. Detta för att slippa flera räntekostnader och kunna amortera av lånen snabbare. Om du är intresserad av att samla alla lån till ett kan du besöka sambla.se som samarbetar med 40 olika långivare. Företaget har mycket goda recensioner från nöjda kunder.

2

Sätt upp en budget

Det bästa man kan göra om man har mycket skulder är att vara medveten om vad man har för budget, det vill säga vilka inkomster och utgifter man har att röra sig med. Därefter kan man också avgränsa sin budget och noga bestämma hur mycket pengar som får spenderas inom respektive område. Du kan ladda ner en enkel och överskådlig budgetmall hos kurser.se om du vill ha hjälp med att organisera upp din ekonomi.

3

Minska utgifter och öka inkomster

När du ser över och sätter din budget kan du kanske upptäcka onödiga utgifter som ska sägas upp. Det finns en del utgifter som kan begränsas genom att du bara går igenom dessa och håller koll på vad du betalar för. Du kan läsa mer om dolda utgifter och se spartips under fliken vardagsekonomi.

  • Gör dig av med kreditkort
  • Säg upp abonnemang
  • Promenera eller ta cykeln i stället för bilen
  • Byt jobb - många gånger kan det innebära en högre lön
4

Utnyttja rätten att få ekonomisk hjälp

Ta hjälp av andra och då syftar vi främst på professionell hjälp. Varje kommun har en skuldrådgivare som kan komma med mycket tips och råd. Underskatta inte heller möjligheten att förhandla till dig en bättre avbetalningsplan hos inkasso om du har haft skulder i flera år hos Kronofogden. Vissa gånger kan räntan avskrivas när du påbörjar avbetalningen.

  • Kontakta kommunens skuldrådgivare
  • Förhandla fram en avbetalningsplan
5

Drastiska men effektiva lösningar för att bli skuldfri

Följande tips är drastiska men mycket effektiva om man har möjlighet eller helt enkelt måste börja betala av sina skulder.

Sälj bilen och spara pengar i vardagen

Att sälja sin bil kan påverka hela ens liv men det behöver inte heller vara så drastiskt, det beror helt och hållet på livssituationen. Om det enda skälet till att behålla bilen är för bekvämlighetens skull bör du dock tänka över dina prioriteringar.
En bil kan innebära utgifter som: avbetalning, leasingavgift och reparationer. Dessutom behöver du betala bilförsäkring, skatt, drivmedel och löpande underhåll ( såsom påfyllning av kylarvätska, olja och däckbyte). Dessutom tillkommer oftast trängselskatt och parkeringsavgifter.

Hitta ett billigare boende

Att hitta ett billigare boende är däremot drastiskt för de allra flesta, om än mer för vissa. Men detta kan vara en mycket bra och effektiv lösning. Du kan byta ditt boende mot ett mindre, sälja din bostad eller flytta in hos en närstående medan du hyr ut ditt boende under en kortare tidsperiod.

Skaffa ett omstartslån

Ett omstartslån påminner om ett privatlån men är oftast mer fördelaktigt för dig som tar lånet. Ett omstartslån är som namnet antyder en lösning för den som har mycket skulder och behöver starta om på nytt. Syftet med det är att hjälpa låntagaren som av vissa anledningar inte får ta ett vanligt lån att få tillgång till välbehövda pengar. Till skillnad från privatlån kan ett omstartslån också tas med säkerhet eller med en borgensman.

Ansök om skuldsanering

Detta är en sista utväg för den som är mycket skuldsatt. Främst gäller det personer som har skulder både hos Kronofogden och Inkasso sedan några år tillbaka. Om det stämmer in på dig kan du ansöka om skuldsanering. Det innebär en sträng femårig avbetalningsplan som du måste följa, men därefter är du helt skuldfri oavsett om du har kvarvarande skulder. För att förtydliga vad som menas med sträng avbetalningsplan: du behöver alltså leva på existensminimum*. Nya skulder får inte heller förekomma under tiden och alla befintliga räkningar måste betalas av. Du kan läsa mer och ansöka om skuldsanering hos Kronofogden.

* existensminimum för en ensamstående vuxen ligger på 5 016 kr år 2021.