Hantera pension – 5 tips

Din tjänstepension betalas ut av din arbetsgivare månadsvis i samband med din lön. Hur tjänstepensionen placeras och hur mycket du får påverkas av många faktorer. Därför är det svårt för många arbetsgivare att administrera tjänstepensionen utan hjälp, och många företag betalar idag ut för mycket eller för lite i tjänstepension.

Oavsett om du är arbetsgivare eller anställd kan du ha nytta av våra 5 tips för att se till att tjänstepensionen betalas ut som den bör. Om du som anställd hittar fel i din egen tjänstepension, tala med ekonomiansvarig på din arbetsplats så snart som möjligt!

1

Outsourca pensionsadministration

För att undvika problem med att hantera pension, anlitar många arbetsgivare en pensionsspecialist för att se över hanteringen och själva slippa sköta administrationen av tjänstepension. Experter på att hantera pension, hjälper små och stora företag, inom privat och offentlig sektor, med pensionsanalyser och med att upptäcka eventuella fel och brister i utbetalningen av pensionen. Säkerställ att allt går rätt till med en pensionskonsult som IDUR. Läs mer om vad tjänstepensionsadministration innebär för arbetsgivare!

2

Läs på om rätt tjänstepensionsavtal

Alla arbetsgivare behöver inte betala ut tjänstepension, men de allra flesta gör det. Om din arbetsplats har ett kollektivavtal får du garanterat en tjänstepension, men vilken och hur den ser ut beror på vilket avtal ni har. Kontrollera därför vilket tjänstepensionsavtal du har innan du kollar upp vilka regler som gäller. Det finns fyra stora avtal i Sverige, alla med något olika regler och nivåer. Du kan läsa mer om de olika avtalen hos Pensionsmyndigheten, som även har annan matnyttig information om din pension.

3

Pensionsspara privat om det behövs

Om din arbetsgivare inte har tjänstepension kan du i första hand fråga om det går att få individuell tjänstepension. Om arbetsgivaren inte kan erbjuda detta, är det en bra idé att börja pensionsspara på egen hand, förutsatt att du har ekonomiska möjligheter till det. För att matcha de vanliga tjänstepensionsavtalen är ett riktmärke för det privata sparandet kring 4,5–6 procent av din månadslön före skatt.

Du kan läsa mer om eget sparande till pensionen hos Konsumenternas, som även samlar information om olika typer av pensionsavtal och försäkringar.

4

Gå en pensionsutbildning

Även här kan en specialist hjälpa er. Pensionsutbildning kan du gå både som arbetsgivare och anställd, och det är ett utmärkt sätt att lära sig mer om tjänstepension i allmänhet, eller om specifika tjänstepensionsavtal. Om du har funderingar kring hur tjänstepension fungerar och vill få en fördjupad förståelse, är en utbildning av denna typ perfekt. Hos IDUR kan kurserna skräddarsys för era förutsättningar, avtal och tidigare kunskapsnivå.

5

Tilläggsval och familjeskydd

I många pensionsavtal finns möjligheten att själv välja var delar av eller hela pensionen ska placeras, alltså vilket försäkringsbolag du vill ska hantera pengarna tills de betalas ut under din pension. I många fall kan du även välja tilläggsförsäkringar, som efterlevnadsskydd – med ett sådant får du ett lägre pensionskapital, men din familj kan få pengar när du dör. Detta finns i olika varianter: med återbetalningsskydd får din familj de pengar du sparat ihop, med familjeskydd får de istället ett bestämt belopp.

Håll koll på vardagsekonomin

En förutsättning för effektivt sparande är att göra den till del av din vardagsekonomi. På vår sida kan du läsa mer om hur du planerar din ekonomi och sparar pengar på i vardagen. Här läser du även mer om att bli skuldfri genom att samla dina lån, minska dina utgifter och få hjälp på annat håll.

Här på Finapengar kan du läsa om allt som har med din privatekonomi att göra, från att spara pengar till att låna pengar snabbt.