Fina Pengar
Dela den här sidan!

Snabblån

V

älkommen till vår guide för snabblån och smslån på nätet. Framförallt är det här en låneform för dig som har bråttom. Som måste få in pengarna på kontot snabbt.

På den här sidan har vi samlat info som du behöver veta för att ta välgrundade beslut vid smslån och mikrolån.

Här finns även en hel del för dig som bara vill läsa på och skaffa mer kunskap om denna typ av lån.

Men framförallt har vi jämfört flera olika kreditföretag som erbjuder snabblån. Så att du har flera alternativ att välja mellan.

Jämföra snabblån – ett par tips på vad du ska tänka på!

Det första frågan är naturligtvis om det går att spara några pengar på att jämföra snabblån? För att svara väljer vi att citera jämförelsesajten Cashoo.se:

Finns det någon poäng med att jämföra snabblån? Ja, absolut – om du vill få ett så billigt lån som möjligt. Det kan nämligen vara stor skillnad på ränta beroende på vilket kreditföretag du lånar hos. Genom att jämföra snabblån kan du hitta ett billigare lån och få mer pengar över. […] Med vår smarta sökfunktion kan du snabbt filtrera lånen efter olika egenskaper. Exempelvis efter lägst ränta, lägst månadskostnad, om du har betalningsanmärkningar, om du vill låna utan UC, få lånet utbetalt på helgen – eller någon annan faktor som är viktig för dig. Poängen är att du snabbt kan få koll på vilka snabblån som ger bäst ränta och lägst kostnader.

Källa: Cashoo.se/lana-pengar/snabblan

När du jämför snabblån på detta sätt kommer snart att notera att det är stor skillnad i total lånekostnad beroende på vilket lån du väljer.

För att ta ett konkret exempel.

Låt säg att du behöver låna 5000 kr. Du jämför ditt snabblån på Cashoo.se och väljer att sortera lånet efter ”lägst totalkostnad”.

Det billigaste lånet ger en totalkostnad på 0 kr (förutsatt att du kan låna räntefritt som förstagångskund). Det dyraste lånet kostar 1320 kr (!) i totalkostnad.

Detta om något ger en tydlig fingervisning på hur viktigt det är att jämföra snabblån – ja, ALLA slags lån, innan du bestämmer dig för att ansöka hos ett visst kreditbolag.

Det visar också att det inte går att kategoriskt säga att ”alla snabblån är dyra”. Som du själv kan se är det stora skillnader i ränta och total lånekostnad mellan olika kreditbolag.

Bild på jämförelse av snabblån: (klicka på bilden för att titta i större format).

jämför snabblån på Cashoo.se och sorterar efter lånekostnad

Behöver du verkligen ta ett smslån?

En bra grundregel för din privatekonomi är att aldrig skuldsätta dig lättvändigt. Det vill säga: låna inte pengar innan du har tänkt igenom konsekvenserna noga.

Jämförelsesajten Compricer.se har följande kloka tanker om denna princip vad gäller snabblån:

”Du bör tänka igenom på om det verkligen är värt att betala så mycket för att få pengar snabbt. Först och främst fundera på om du verkligen behöver ta något lån. Det är inte att rekommendera att ta ett lån för att köpa något som faller snabbt i värde, såsom en tv eller mobiltelefon exempelvis. Du kanske istället kan spara ihop till det du tänker köpa via ett sparkonto med bra ränta. Det andra du bör tänka igenom är om du inte kan dra ned på dina utgifter istället. […] Om månaderna är för långa för att pengarna ska räcka borde du försöka göra en budget där du grupperar dina olika utgifter och sätter dem mot dina inkomster varje månad. Du får på så sätt kontroll över vart dina pengar går. När du har fått denna överblick kan du sedan sätta ett tak för hur mycket du kan lägga på olika saker, såsom kläder, mat etc. Om det är så att du av olika skäl inte har någon inkomst just nu kanske du tillfälligt kan låna pengar av någon vän eller släkting”

Källa: compricer.se/sms-snabb-lan/

Vi tycker att detta är kloka förhållningsregler. För att sammanfatta innebörden kan man säga att:

  • Ta inte snabblån för att finansiera onödig konsumention – så kallad ”lyxkonsumention”.
  • Om du ofta hamnar i pengaknipa i slutet av månaderna – se över din konsumtion och gör en budget.
  • Kolla om du kan låna av vänner och släktingar innan du ansöker om att mikrolån.


 

Räntetak på alla snabblån?

Just för närvarande finns det ett förslag från regeringen om att sätta ett räntetak på alla snabblån. Förslaget innebär att den effektiva räntan inte får överstiga 40% och att lånekostnaden aldrig får bli mer än 100% av lånesumman. Hur detta kommer påverka svenska lånemarknaden får vi återkomma till.

Omdömen av företag som erbjuder snabblån

H

är kan du läsa omdömen av kreditföretag som erbjuder snabblån och smslån. Dels våra egna omdömen, men också våra besökares. Har du själva erfarenhet av något av kreditföretaget är du välkommen att klicka ditt omdöme. Du hittar denna möjlighet längst ner på respektive sida.

Cash2you.se Omdöme

Omdöme av cash2you snabblån
Läs mer

Ferratum.se Omdöme


Läs mer

Kredit365.se Omdöme


Läs mer

Lånbutiken Omdöme


Läs mer

Meddelandelan.se Omdöme


Läs mer

Mobillan.se Omdöme


Läs mer

Nanokredit Omdöme


Läs mer

Risicum.se Omdöme


Läs mer

Smskredit.se Omdöme


Läs mer

Ränta & Avgifter – Så funkar det

A

tt låna pengar direkt på kontot behöver inte betyda alltid betyda hög ränta ör dig som kund. Räntesatsen beror på hur mycket du vill låna, och hur länge. Givetvis är det i de allra flesta fall högre ränta på snabblån jämfört med långtidslån.

Detta beror bland annat på att kreditföretag tar en mycket högre risk genom att låna ut pengar på kort sikt. Det är alltid risknivån (+ aktuella styrränta från riksbanken) som sätter ränteläget för ett enskilt lån.

Låna räntefritt – som förstagångskund

 

M

en det är faktiskt möjligt att ta detta slags lån utan någon ränta alls. Flera av låneföretagen som vi listar här ger nämligen sina nya kunder möjlighet att göra första lånet utan ränta.Det ska också nämnas att konkurrensen för att låna ut pengar direkt på kontot bland banker, kreditgivare och finansiella aktörer är större än någonsin.

Så påverkar räntan

R

äntesättningen, tillsammans med avgifter och kostnader för lånet, är kreditgivarens främsta konkurrensmedel. Med andra ord: vill man vara attraktiv för sina potentiella kunder som kreditgivare, oavsett om kunderna vill låna pengar direkt i små summor, eller låna pengar snabbt till större summor över en längre tid, så måste man sätta marknadsmässiga räntor.

Omdömen och recensioner av svenska kreditbolag som erbjuder smslån

3 Tips för oförutsedda avgifter

D

et finns många anledningar till att vi ibland behöver ett snabblån. Vissa månader blir det glapp i ekonomin, kanske på grund av oförutsedda utgifter, eller på grund av överkonsumtion. Då kan det vara nödvändigt att kunna låna pengar direkt på kontot och omedelbart fylla inkomsthålet.

Här följer 3 grundläggande tips att tänka igenom innan du tar ett snabblån.

1. GÖR EN ÅTERBETALNINGSPLAN.

Ta inte snabblån som du inte kan betala tillbaks. Även om du behöver låna pengar fort så är det viktigt att du har en plan för hur du ska betala tillbaks lånet. Att låna direkt på kontot innebär i de allra flesta fall att du också snart måste betala tillbaks minst samma summa, vanligen med en viss ränta.

2. JÄMFÖR LÅNGIVARE

Börja med att jämföra de olika lånegivarna på den här sidan. Kalkylera sen i en budget vad du kan har råd med. Ett mikrolån på en mindre summa har vanligtvis en återbetalningstid på 30 dagar, medan ett större blancolån kan återbetalas mellan 1-12 år.

3. TA DET LUGNT

Att låna pengar direkt på kontot innebär detta bokstavligen. Förutsatt att du har rätt betalningsprofil och blir godkänd av låneföretaget så kommer pengarna oftast in på ditt bankkonto samma dag som du ansöker om lånet.

Banker som accepterar sms-lån och snabblån med betalningsanmärkningar

 

F

ör dig som har betalningsanmärkningar kan det vara svårt att få lån, vilket även gäller för mikrolån och smslån. Men det finns företag som accepterar betalningsanmärkningar. Företag som bedömer din betalningsförmåga (din kreditscoring) utifrån andra kriterier. Bland annat kan du vända dig till Meddelandelån, Ferratum och Cash2you.se för att låna med betalningsanmärkning.

Tänk också på att det är skillnad på att ha en betalningsanmärkning – och fortfarande ha ett skuldsaldo hos Kronofogden. Om du fortfarande har ett saldo kvar som ska betalas, kommer du inte att få låna pengar.

Den andra sidan av mynten är att en stor procent av de som lånar pengar och hamnar hos Kronofogden, har tagit snabblån. Du kan läsa mer om den historiska statistiken för detta på denna sida.