Fina Pengar
Dela den här sidan!
  • You are here:
  • Home »

Kreditkort – allt om att hitta det bästa kortet för din ekonomi

Smart användning av ditt kreditkort

Det viktigaste regeln för smart kreditkortsanvändning: betala alltid dina räkningar i tid. Då slipper du onödiga ränteutgifter. Men se också till att skydda dig från bedrägerier, få ut det mesta av bonus och cashback och bygga upp en stark kreditvärdighet.

1. Ha tålamod vad gäller omvandlingen till chip-kortläsare

Det var nu två år sedan utbyggnaden av chip-aktiverade betalterminaler/kortläsare började lanseras, men övergången har gått mycket långsammare och varit betydligt mer frustrerande för konsumenterna och återförsäljare än väntat. Det är därför du fortfarande drar magnetremsan på baksidan av ditt kort för att betala en del återförsäljare.

Dock säger det globala konsultföretag The Strawhecker Group att godkännande av EMV:s (Europay, MasterCard och Visa) chip-kort kommer fortsätta att växa i sin användning.

Detta har helt och hållet att göra med skydd mot bedrägerier. Chip-baserade kreditkort gör det mycket svårare för tjuvarna att stjäla dina kreditkortsuppgifter. Så halite tålamod medan denna omställning fortsätter.

2. Var försiktig när du betalar på bensinstationer

Bedrägeri bör minska som en följd av övergången till EMV-kort, men det är inte fallet på bensinstationer, som till stor del inte ställt om till chip-aktiverade terminaler ännu. Bensinstationer planerade att byta ut alla terminaler under 2016 och 2017.

Men nu har de större kortföretagen skjutit på tiden fram till 2020, med hänvisning till kostnaderna och komplexiteten av övergången för bränsle-handlare. Det innebär alltså en risk när du ska betala med ditt kreditkort vid pumpen och förblir en risk för en tid framöver.


Två bra regler:

  • Använda pumparna som är närmast butik till bensinmacken. Brottslingar tenderar att installera skimming-maskiner på pumpar som är längre bort.
  • Betala i butik snarare än vid pumpen.

3. Kontrollera ditt kortuttdrag och dina kreditupplysningar

Även om du undviker risker som att dra ett betalkort på vid bensinstationen bör du vara vaksam mot bedrägerier. Det betyder att kontrollera ditt månatliga kreditkort kontoutdrag och titta på dina kreditupplysningar under en regelbunden basis.

Ditt kontoutdrag kommer vid tillfälle, att visa tecken på bedrägeri, till exempel olagliga inköp. Om du hittar en ovanlig kostnad eller avgift, kontakta ditt kreditkorts-företag omedelbart.

4. Ställ in mobila varningar

Om du inte regelbundet kontrollerar ditt kreditkort, kan du automatisera denna process för att enkelt upptäcka ett bedrägeri. Många stora kortutgivare kommer nu att låta dig sätta upp mobila varningar som kommer att meddela dig:

  • När du närmar dig din kreditgräns.
  • Om kortbolaget upptäcker ovanlig aktivitet, som utgifter som inte passar ditt vanliga betalmönster, eller transaktioner på ovanliga eller okända platser.
  • När ditt kort har använts. Kan du ställa in detta för större köp, eller alla köp eller något mitt i mellan.

5. Frysa din kredit

Du kan förhindra ”nya-konto bedrägeri” genom att frysa din kredit.

När du beställer en kredit eller ”säkerhetfrysning”, meddelar du till de stora kreditbyråerna att du inte vill att någon tittar på din kreditfil.

Långivare med bra rykte brukar inte öppna ett konto utan att först göra en kreditkoll, så bara denna försikthetsåtgärd kommer förhindra de flesta kreditbedrägerier.


6. Betala av skulder med hög ränta

Brukar du handla på kredit med hög ränta? Då är det dags att få detta under kontroll. Riksbanken höjde räntan två gånger under 2017 och förväntas göra så igen under 2018. Förmodligen är det bara en tidsfråga innan räntan sticker iväg rejält.

Detta kommer att påverka hur mycket ränta du betalar till kreditbolagen, eftersom dessa sannolikt kommer att höja räntorna i takt med Riksbankens åtgärder. Räntehöjningar ökar det minimum-belopp du behöver betala på ditt kreditkort varje månad, vilket kan komma som en chock om du inte räknat med det.

Om Riksbanken höjer styrräntan nästa kvartal kommer en del konsumenter med höga nettosaldon att se en betydande ökning av deras månadsutgifter. Läxan att ta med sig: Börja betala dina kreditkortsskulder nu.

7. Skaffa ett kort med poäng eller belöningar

Kreditkortsföretag för en hård kamp för din lojalitet, så dra nytta av kreditkort som erbjuder poäng eller belöningar. Om du ser ett erbjudande just för dig, se till att du verkligen drar nytta av det. Det är liksom ingen mening att ha en massa ”teoretiska” belöningar, som du aldrig använder.

Vilket leder oss in på nästa punkt. Att när du jämför kreditkort – se till att jämföra förmåner som du verkligen har användning av!

8. Jämför kreditkort & hitta det bästa för din ekonomi

Förmåner är förstås bara bra om du använder dem. Om du inte reser mycket, kommer Marginalen Traveller- kortet eller SAS Eurobonos-kortet förmodligen inte att passa dig särskilt bra. Faktum är att kreditkortsinnehavare lämnar miljontals poäng och miles på bordet varje år, helt oanvända.

En nyligen genomförd undersökning visade att 58 procentav Amerikanerna säger att det är smart att använda ett kort för att tjäna ihop resebonus och förmåner. Men bara 15 procent har någonsin betalat för hela, eller en del av en resa med sina poäng. Om du känner igen dig, överväg ett kreditkort med poäng som erbjuder pengar-tillbaka istället.

Och om du använder krediten på kortet då och då, så kommer ett kreditkort med poäng troligtvis inte vara en bra ide, eftersom de tenderar att ha högre räntor. I det fallet bör du välje ett kreditkort med den lägsta möjliga räntan. Då kommer i alla fall kreditkortet till praktiskt nytta i din vardag.

Med andra ord: det är såklart bra att jämföra kreditkort. Men se till att du jämför egenskaper du kommer använda.

Inlägg om kreditkort