Ekonomibegrepp – En ekonomisk ordlista

Här kan du hitta en övergripande och kortfattad lista över ett urval av ekonomiska begrepp. Vi har valt ut några vanliga ekonomiska begrepp som används i olika sammanhang. Förhoppningsvis kommer denna lista över ekonomibegrepp kunna underlätta förståelsen för ekonomi i allmänhet.

Redovisningsekonom – Stockholm

Letar du efter ett nytt ekonomijobb eller ska du rekrytera en redovisningskonsult? Ekonomi och redovisningsjobb är konstant efterfrågade i Stockholm. Många rekryteringsbyråer som till exempel Finance Recruitment letar regelbundet efter nya starka kandidater. Rekrytering av redovisningsekonom i Stockholm är pågående process som de flesta rekryteringar där företag alltid är på jakt efter nya kandidater. Flera rekryteringsföretag kämpar vanligtvis över att rekrytera de bästa kandidaterna för att erbjuda företagen de bästa redovisningsekonomerna i Stockholm. Erfarna och kompetenta redovisningsekonomer kan ofta jobba mot flera olika företag samtidigt som en redovisningskonsult. Du kanske undrar vad gör en redovisningsekonom? De jobbar framför allt med att redovisa ett företags in- och utbetalningar och ser över att allting stämmer. I många fall får de ansvaret att se över och redovisa ett företags ekonomiska beslut under varje år, vissa jobbar med uppgifterna under hela året medan vissa redovisningskonsulter enbart kommer in mot årets slut och går igenom all redovisning inför företagets årsredovisning.

Ord Förklaring
Amortering Återbetalning av lån
Aktie Ägandedel i aktiebolag (en aktie ger rösträtt på en bolagsstämma)
Autogiro En automatisk betalningsöverföring som man kan välja för de flesta betalningar
Avkastning Intäkter (- kostnader) under ett år
Balansräkning Sammanställning av ett företags ekonomi
Bokslut Sammanställning av ett företags ekonomi vid årets slut
Borgensman En borgensman är en person som kan gå i god för en annan person i samband med avtalsskrivningar. Du kan läsa mer om detta på sidan om Borgensman, begrepp som borgenär, gäldenär och X besvaras också.
Deflation Deflation är och indikerar en minskad prisnivå som innebär att penningvärdet ökar. Läs mer om detta och dess motsatta tillstånd: inflation på sidan om Deflation. Där besvarar vi även vanliga frågor som på ett eller annat sätt rör deflation.
Faktura/fakturering Ett betalningskrav som förmedlas från en part till en annan (elektroniskt/fysiskt)
F-skatt F-skatt är företagsskatt som måste betalas av företagsägare
Finans/Finansiering Finans innefattar penningvärlden, ekonomi och affärsställning och finansiering innefattar att införskaffa kapital (pengar)
Inbetalning En inbetalning är när likvida medel inkommer i ett företag
Inflation Till skillnad från deflation är inflation när penningvärdet minskar och prisnivån ökar. Läs mer om inflation på sidan om Deflation.
Inkasso En benämning för företag som arbetar med att driva in skulder
Inkomst Vanligen åsyftas inkomst som ersättning för arbete, dvs lön, men tekniskt sett är det ett bruttoinflöde av pengar
Likvida medel Likvida medel, även kallat tillgångar, är pengar som finns på konton eller i kontakter (med andra ord pengar som man har tillgång till)
Likviditet Ett mått på hur ett företags betalningsförmåga ser ut en kort tid framöver
Likvidation När man avvecklar och upplöser ett företag
Moms Moms är mervärdesskatt, något som är inräknat i alla varor som man köps privat
Nyckeltal Ett ekonomiskt mått som används för att kunna uppskatta och värdera ett företag
Omsättning Ett bolags totala inkomster som inkommit till följd av verksamhetens sålda varor
Pension Ett långsiktigt sparande för tiden efter arbetslivet. Består av flera delar och kan hanteras på olika sätt. Läs mer om att hantera pension i vår guide till vad du behöver tänka på.
Reporänta Reporänta kallas även styrränta och är den ränta som banker får betala till Riksbanken (som också står för utlåningen)
Räkenskapsår Benämningen på den period som innefattar bokslut och årsredovisning
Ränta Den kostnad som man får betala för att man får låna pengar
Soliditet Soliditet indikerar hur stora delar av ett företags tillgångar som kommer från eget kapital, och därmed även hur mycket som är lånat. Läs mer om detta på sidan om Soliditet om du vill få en tydligare bild av hur begreppet används.
Styrränta Styrränta kan även kallas för reporänta och är den ränta som banker måste betala för att de lånar pengar av Riksbanken. Läs mer om detta på sidan om Styrränta och få även reda på mer om hur Riksbanken opererar.
Subvention Ett ekonomiskt stöd som är statligt eller kommunalt för att kunna sänka ett produktpris
Tillgång Något som förväntas ge ekonomiska fördelar längre fram i tiden
Tillväxt Tillväxt indikerar att ett företag ökar sin omsättning under en längre period
Tjänstepension En del av din pension som betalas av din arbetsgivare. Alla har inte tjänstepension, och det kan vara svårt att veta vad som gäller. Läs mer om tjänstepensionsadministration hos oss.
Transaktion En transaktion är egentligen ett utbyte av varor och betalning mellan två parter
Utbetalning En utbetalning är ett ord för när pengar betalas ut, oftast till följd av en affärstransaktion
Värdepapper Exempel på värdepapper är fonder, aktier och obligationer, med andra ord dokument som har ett värde
Årsredovisning En sammanfattning av ett företags årliga räkenskap
Överskott Som ordet antyder är det att något som blir över, i ekonomivärlden handlar det om vinst efter skatt

* Hitta du inte ordet du letade efter? I så fall kan du kika in på fortnox.se.