Fina Pengar
Dela den här sidan!

En grundläggande guide till snabblån & smslån

Vi lever i en hyperkonsumiskt samhälle vilket även märks på det akuta behovet av att betala en skuld, köpa en pryl eller göra något annat som kräver omedelbar betalning. I det här inlägget riktar vi uppmärksamhet på varför behovet av snabblån finns och vad du bör tänka på om det uppstår i din ekonomi.

Vad innebär snabblån?

Alla snabba lån som exempelvis innefattar sms-lån, internetlån eller mobillån kallas i ren term för snabblån. Det är lån på mindre belopp som ska återbetalas under en relativt kort tidsperiod men du kan också låna större summor på vissa låneföretag och betala med längre återbetalningstid.

Det som kännetecknar snabblånen är att det oftast tillkommer höga avgifter och räntor och tillsammans kallas de för den effektiva räntan. Många låneföretag använder uttrycket ”0 % ränta” men detta innebär dock inte ett kostnadsfritt lån, p.g.a. de många avgifterna som alltid tillkommer.

Tips när du ska låna pengasr

Så här skriver Konsumenternas.se om Snabblån:

Typiskt för snabblån är att det handlar om ganska små belopp, mellan cirka 3 000 kronor och 10 000 kronor, som ofta ska betalas tillbaka redan efter 30 dagar.

Du betalar både en avgift när du tar lånet och ränta på lånet. Den totala kostnaden, den effektiva räntan, kan bli extremt hög eftersom återbetalningstiden är så kort. Den kan hamna på flera hundra eller tusen procent.

Innan du tar ett snabblån är det bra om du jämför den effektiva räntan hos olika bolag, eftersom både avgifter och räntor kan variera mycket. Det kan också vara klokt att se om det finns andra sätt att låna pengar för att lösa en akut situation.

Källa: Konsumenternas.se

Sms-lån – det klassiska hypersnabblån lånet

Det absolut snabbaste sättet att låna pengar är att be om ett sms-lån. Det finns numera en mängd aktörer och låneföretag som ger näst intill varje enskild individ lån på olika summor, förutsatt att man är myndig.

Hur gör man när man vill ta ett sms-lån, då? Man går då vanligen in på aktörens hemsida och ansöker direkt och inom några minuter får man svaret via sms och summan utbetald på kontot.

5 tips på vad du ska tänka på inför ett snabblån

Här följer 5 oumbärliga tips för dig som står i valet och kvalet att ta ett snabblån.

  1. Behöver du verkligen ta ett lån? Ställ dig frågan och undvik lånen om du istället kan vänta en månad tills du får din lön, låna av en vän etc.
  2. Se först till att jämföra olika låneföretag för att se vilket som erbjuder bäst villkor och förmåner för kunderna.
  3. Det viktigaste du bör titta efter är hur stor räntan är samt vilka avgifter som tillkommer. Dessa kan variera ordentligt beroende på vilken återbetalningstid du väljer om du kan välja en sådan, vill säga. Vissa företag erbjuder flera återbetalningstider men avgiften och räntan kan då skjuta i höjden rejält.
  4. Se alltid till att låna så mycket pengar att du vet med dig att du kommer att kunna betala tillbaka beloppet efter löptiden. Använd det sunda förnuftet när du lånar!
  5. Betala alltid i tid för att undvika tillkommande avgifter. Många unga får tyvärr detta problem, vilket leder till en ond cirkel när de tar ytterligare ett lån för att betala av det första. Risken är att du hamnar hos Kronofogden och får irriterande betalningsanmärkningar.

Läs också:

About the Author Phillipa Lindkvist

Civilekonom och tvåbarnsmamma. Jobbar på IT-företag i Stockholm.

follow me on: