Fina Pengar
Dela den här sidan!
Skillnader mellan kreditkort, bankkort och betalkort

Vi reder ut skillnaden mellan kreditkort, bankkort och betalkort

Vad är det för skillnad mellan olika typer av kort? Här reder vi ut vad för egenskaper som definierar kreditkort, bankkort och betalkort.

Kreditkort: den mest flexibla betalningslösningen

Det som skiljer ett kreditkort från ett bankkort hörs på namnet. Kreditkortet är kopplat till en löpande kredit, som finns tillgänglig när helst du vill använda kortet.

Du behöver alltså inte sätta in några pengar på ett bankkonto för att kunna använda ditt kreditkort.

Hur många inköp du kan göra med ditt kreditkort bestäms av kortets kreditgräns. Denna gräns bestäms när du för första gången ansöker om kortet.

Du kan själv ansöka om en specifik gräns, exempelvis 30 000 kr. Men det är upp till bankens kreditbedömning att bestämma vilken kreditgräns din ekonomi klarar av.

Det kan innebära att även om du ansökt om en kreditgräns på 30 000 kr, så bestämde banken sig för att enbart bevilja 15 000 kr. Om du ekonomi förändras till det bättre i framtiden, och om du sköter ditt kreditkort korrekt, kan banken välja att utöka din kreditgräns.

Bankkort: ingen kredit alls

När du handlar med ditt bankkort debiteras ditt bankkonto i samma stund som du använder kortet. Bankkortet är med andra ord ett betalningsmedel som är direkt kopplat till saldot på ditt bankkonto.

Det ska påpekas att det finns bankkort som har en liten kredit. Vilket i praktiken innebär att du övertrassera kontot med någon hundralapp. Denna övertrassing ska dock omedelbart regleras och du har ingen möjlighet till ”delbetalning” av det övertrassade beloppet eller liknande.

Betalkort: kredit men inte så flexibelt

Betalkortet är en mindre flexibel variant av ett kreditkort. Betalkortet har även ett kreditbelopp som du direkt kan använda och betala på faktura i efterhand. Det som skiljer korten åt är att du inte kan skjuta upp eller delbetala fakturan för ett betalkort.

Du måste med andra ord betala månadsfakturan direkt och har inga andra betalningsalternativ tillgängliga.

Läs också:

About the Author Phillipa Lindkvist

Civilekonom och tvåbarnsmamma. Jobbar på IT-företag i Stockholm.

follow me on: