Fina Pengar
Dela den här sidan!
Vanliga frågor om kreditkort

5 Vanliga frågor om kreditkort

1. Hur fungerar krediten?

Grundläggande för kreditkort är att varje transaktion du gör med kortet ökar på din skuld. Du handlar på kredit helt enkelt. Därefter får du en faktura på din totala skuld. Vanligen en gång i månaden. Du kan även välja att delbetala din skuld över ett flertal antal månader mot en förutbestämt ränta.

Ditt kreditkort har också en kreditgräns. Denna gräns bestäms dels av vilken kreditgräns du själv ansökt om, dels av vilken kreditgräns som kortföretaget anser att din ekonomi klarar av. Ju högre lön du har, desto mer i kredit kan du vanligtvis få. Vanliga kreditbelopp ligger på 10 000 kr – 100 000 kr i månaden.

2. Går det att ansöka om Kreditkort utan UC?

Det finns bara ett rakt svar på den frågan: nej, det går inte att ansöka om kreditkort utan att det görs en kreditupplysning hos UC. Av den enkla anledning att alla finansbolag och banker som erbjuder kreditkort använder Upplysningscentralen när de gör sin kreditbedömning.

(Däremot så kan du skaffa ett ”kreditkort i mobilen” via exempelvis Everyday Plus, som inte gör en kreditupplysning hos UC.)

3. Kan jag få kreditkort trots att jag har betalningsanmärkningar?

Nej, om du har en eller flera betalningsanmärkningar kan du inte få kreditkort. I detta fall ses betalningsanmärkningar som graverade och ett tecken på att individen ifråga inte kan hantera krediter. Det finns däremot privatlån och snabblån som går att få trots att du har betalningsanmärkningar.

I de allra flesta fall kommer du inte kunna teckna ett nytt kreditkort om du har betalanmärkningar. Men att säga att det är omöjligt är inte sant.

Det finns undantag, men tyvärr är de väldigt sällsynta. Den bästa chansen du har är att ta personlig kontakt med banken eller kortutgivaren och argumentera för din sak.

Källa: Cashoo.se

4. Vad innebär ett kreditkort i mobilen?

Ett kreditkort i mobilen funkar på samma sätt som ett kreditkort. Men istället för ett fysiskt kreditkort, så använder du en app i mobilen.

Det vanliga namnet på denna tjänst är ”kreditkonto”. Rent praktiskt innebär det att du överför pengar från ditt kreditkonto till ditt vanliga bankkonto när det behövs. Du får sedan betala ränta på det kreditbelopp som du överfört.

Mobilen – ditt kreditkort i framtiden
Varuhandeln på nätet ökar ständigt, något som hela tiden ställer nya krav på användarvänlighet och säkerhet.

Näthandeln på mobila enheter har fördubblats de senaste nio månaderna och många anser att mobila lösningar för alla typer av transaktioner, så kallade digitala plånböcker, kommer stort inom kort.

Källa: Entercard.se

5. Vad innebär extraförsäkringar som ingår i kreditkortet?

Den vanliga extraförsäkringarna är så kallade ”kompletterande reseförsäkringar” som aktiveras per automatik förutsatt att du betalar en viss andel av resan med ditt kreditkort.

Försäkringar på ditt kort
Ditt kort är mycket mer än bara ett betalningsmedel. Betalar du resan eller varan med kortet ingår ofta försäkringar om något skulle gå fel.

Källa: Swedbank.se

Andelen brukar vara 50-75%. Med andra ord: om din resa kostar 20 000 kr och du betalar hela beloppet med ditt kreditkort, så aktiveras den kompletterande reseförsäkringen.

Läs också:

About the Author Phillipa Lindkvist

Civilekonom och tvåbarnsmamma. Jobbar på IT-företag i Stockholm.

follow me on: