Kreditscoring är ett poängbaserat värde på din betalningsförmåga som lånekund. Man skulle också kunna uttrycka det som att kreditscoring översätter din kreditvärdighet i poäng.
Ju bättre kreditscoring du har, desto större är sannolikheten att din låneansökan får ett positivt gensvar.
Företag bedöms av en modell med intervallet AAA till C där det förstnämnda är den bästa scoringen och C den sämsta. För privatpersoner så fsätts kreditscoringen på en skala från 1-10.
För att skapa en kreditscoring gör kreditgivaren först en kreditupplysning. Baserat på uppgifterna i denna sätter sedan lånegivaren samman en kreditscoring enligt sina egna kriterier. Det är helt upp till varje enskild långivare att skapa sina egna ”mallar” för kreditscoring.
Dock finns det givetvis några enskilda faktorer som spelar stor roll i bedömningen. En är din årsinkomst, en annan är din betalningshistorik, det vill säga hur du har skött dina skulder och lån sen tidigare. En eller flera betalningsanmärkningar ger förstås minus i kreditscoringen.
I vissa fall är betalningsanmärkningar helt avgörande. Även om din kreditscoring är ok i övrigt, så får du ändå inte låna några pengar omdu har anmärkningar.
Idag är det fullt möjligt att undersöka sin egen kreditscoring via flera företaget och sajter på nätet. En populär sida för detta är exempelvis Ratsit.se.
Civilekonom och tvåbarnsmamma. Jobbar på IT-företag i Stockholm.
Vad är en obligation? [En nybörjarguide till obligationer]
3 sätt att (ganska) snabbt förbättra din kreditvärdighet
Vad är ekonomiska nyckeltal – och varför är de viktiga?
Riksbanken sätter agendan för lån och räntor
Amortering – en uppdelad betalning av skuld
Annuitetslån – när du betalar samma summa vid varje tillfälle
Styrränta – den ränta som styr de andra räntorna
Deflation – när penningmängden i ett land minskar
Inflation – vi förklarar innebörden av begreppet (och vad som orsakar inflation)