Fina Pengar
Dela den här sidan!

Kreditscoring – poängbaserat värde på din betalningsförmåga

Kreditscoring är ett poängbaserat värde på din betalningsförmåga som lånekund. Man skulle också kunna uttrycka det som att kreditscoring översätter din kreditvärdighet i poäng.

Ju bättre kreditscoring du har, desto större är sannolikheten att din låneansökan får ett positivt gensvar.

Företag bedöms av en modell med intervallet AAA till C där det förstnämnda är den bästa scoringen och C den sämsta. För privatpersoner så fsätts kreditscoringen på en skala från 1-10.

Hur utförs en kreditscoring?

För att skapa en kreditscoring gör kreditgivaren först en kreditupplysning. Baserat på uppgifterna i denna sätter sedan lånegivaren samman en kreditscoring enligt sina egna kriterier. Det är helt upp till varje enskild långivare att skapa sina egna ”mallar” för kreditscoring.

Fler faktorer spelar in

Dock finns det givetvis några enskilda faktorer som spelar stor roll i bedömningen. En är din årsinkomst, en annan är din betalningshistorik, det vill säga hur du har skött dina skulder och lån sen tidigare. En eller flera betalningsanmärkningar ger förstås minus i kreditscoringen.

I vissa fall är betalningsanmärkningar helt avgörande. Även om din kreditscoring är ok i övrigt, så får du ändå inte låna några pengar omdu har anmärkningar.

Kan man kolla sin egen kreditscoring

Idag är det fullt möjligt att undersöka sin egen kreditscoring via flera företaget och sajter på nätet. En populär sida för detta är exempelvis Ratsit.se.

Läs också:

About the Author Phillipa Lindkvist

Civilekonom och tvåbarnsmamma. Jobbar på IT-företag i Stockholm.

follow me on: