Fina Pengar
Dela den här sidan!

Skapa en aktieportfölj – så börjar du!

Låt säg att du vill starta en aktieportfölj – hur börjar du? Här följer 3 tips som kan hjälpa dig att komma igång.

1. Betala av vissa av dina skulder.

Hur mycket lån du ska ha samtidigt som du äger aktier är helt och hållet avhängigt vilken risk du är beredd att ta. Visserligen behöver du inte göra dig helt skuldfri innan du börjar med aktier.

Kanske har du bostadslån och billån och andra större kapitallån, och det är inte rimligt att betala av dessa på kort sikt i de flesta fall.

Däremot bör du se över dina blancolån och betala av det mesta av dessa innan du börjar handla med aktier. En grund är att du i dagsläget har pengar över varje månad, efter att du betalat alla räkningar. Dessa pengar kan du använda i ett månadssparande i aktier eller fonder.

2. Skapa en långsiktig portfölj

Hela poängen med att skapa en långsiktig aktieporfölj är att du inte ska behöva vara så aktiv; att dessa företag ska ge dig en långsiktig räntabilitet och avkastning.

För din långsiktiga aktieportfölj ska du alltså försöka blicka långt in i framtiden och snarare investera i branscher än i enskilda aktörer – läs på, analysera och agera!

En sak. Att skapa en långsiktig aktieportfölj är inte detsamma som att aldrig ändra eller köpa/sälja aktier.

Du ska aldrig tveka att sälja en aktie om förutsättningarna för din ursprungliga köp har ändrats. Mycket kan hända i ekonomin under kort tid, det visar historien om och om igen.

Min investeringstrategi är extremt långsiktig, här pratar vi en trygghet när jag är gammal och får barnbarn. När det gäller en tid på 30-40 år är det inte så viktigt egentligen när man köper aktien utan jag har valt vad jag tycker är stabila bolag med bra avkastning. Men fortfarande i branscher som jag förstår på. Jag tummar aldrig det.

Källa: isabellalowengrip.se

3. Skapa en kortsiktig portfölj.

Detta är ett givet alternativ för dig som vill vara mer aktiv och kanske köpa/sälja aktier per daglig basis.

Det vanliga tidsperspektivet för en kortsiktig aktieportfölj är 6 månader, men kan förstås utvecklas till att bli mycket kortare, eller längre, än så. Känneteckande för en kortsiktig aktieportfölj är högre risktagande.

Med andra ord: chans till större vinster, men också förluster.

För att vara supertydlig – aktier, fonder, indexfonder är INTE en någon bra investering på kort sikt. Som jag har skrivit så många gånger tidigare, tittar vi på 0 – 12 månader är avkastningen på börsen mer eller mindre slumpmässig. Dessutom har vi under de senaste 20 åren haft minst 2 nedgångar på över 50 % på 12 månader.

Källa: Rikatillsammans.se

Läs också:

About the Author Phillipa Lindkvist

Civilekonom och tvåbarnsmamma. Jobbar på IT-företag i Stockholm.

follow me on: