Fina Pengar
Dela den här sidan!

Så aktiesparar du när det är oroligt på finansmarknaden

Just nu är det turbulent på den ekonomiska världsmarknaden. Oron för stigande räntor skapar kaos och det är lätt att förstå att många undviker aktier och istället sparar pengar på andra sätt.

Men det finns faktiskt fördelar med att köpa aktier när marknaden är turbulent. Speciellt om du tänker långsiktigt.

Här följer 3 tips för investeringar under kaosartade förutsättningar.

1.Sprid riskerna

Du har säkert hört uttrycket att man inte ska lägga alla ägg i samma korg förut. En devis som i allra högsta grad gäller när du ska köpa aktier. Och inte minst när det gäller en turbulent aktiemarknad.

Ett vanligt sätt att sprida riskerna på aktiemarknaden är att köpa olika aktier i skilda branscher. Detta gäller speciellt om du är nybörjare.

En skicklig, erfaren börsanalytiker använder kanske en annan väg, men om du inte vet exakt vilka branscher som kommer att bli lukrativa gör du bäst i att diversifiera din aktieportfölj.

2. Se ditt aktiesparande som en investering på lång sikt.

Historiskt sett går börsen, och aktiehandlen i stort, alltid upp. Det visar de senaste tio åren, liksom de senaste åttio. Det är med andra ord en ekonomisk lag att sannolikheten för att du ska göra en god aktieaffär ökar med tiden.

Kortsiktigt kan det vara mycket ”svåra” faktorer att balansera på börsen. När man talar om börspsykologi och börsstämningar, så är det alltid en tillfällig tendens man åsyftar. Långsiktigt är det alltid börsföretagens prestationer som fäller avgörandet. Alltså om företagen gör vinst eller inte, och hur stor denna vinst är.

3. Investera efter ett fall.

Tänk på agtt alltid ha en god säkerhetsmarginal när du gör din inverstering. Marknaden bör alltså vara relativt låg värderad när du gör ditt aktieköp. Läs på om P/E tal och avkastningsindex och jämför dessa med långsiktiga trender och historiken.

Läs också:

About the Author Phillipa Lindkvist

Civilekonom och tvåbarnsmamma. Jobbar på IT-företag i Stockholm.

follow me on: