Fina Pengar
Dela den här sidan!

Bokstips: Spara med barnen: från veckopeng till egen lägenhet

Funderar du på det bästa sätt sparar pengar till dina barn? En bra bok som tar upp denna vanliga frågeställning är ”Spara med barnen: från veckopeng till egen lägenhet” av Claes Hemberg.

Claes Hembergs råd och tips är utmärkta för dig som vill ha grundläggande vägledning för att komma igång med ditt sparande. Därmed är det här kanske inget för den ”avancerade” investeraren. Men väl för dig som känner dig rådvill och vill öka din ekonomiska kompetens inom detta område.

Du kan exempelvis köpa boken här på Bokus.com

De flesta föräldrar sparar fel

En av Hembergs centrala poänger i boken är att de flesta föräldrar sparar fel till sina barn. Och för lite. Så här uttalar sig Hemberg i Privata Affärer om detta:

Lägenheten är en av de största utgifterna i livet och avgör var du kan bo och arbeta i Sverige. Det är det som kommer att kosta i framtiden”, säger Hemberg. Men om man summerar föräldrars sparande så kommer pengarna inte att räcka långt. Enligt Sifo-undersökningen sparar ungefär 60 procent av föräldrarna och i snitt 285 kronor i månaden. ”Om vi summerar barnsparandet så räcker det i snitt till en etta på 30 kvadratmeter i Alingsås med tio procents insats. Jag räknar med att barnet står för fem procent själv. Bara drygt tio procent sparar hela barnbidraget eller mer och har då råd att köpa en etta i storstaden”, säger Claes Hemberg. Ett stort problem är dessutom att de allra flesta sparar på fel sätt.

Källa: Privataffarer.se

En följdfråga är naturligtvis vad Hemberg menar är ”rätt” sparande. Här tycker den välkända konomen att föräldrarna dels borde spara mer pengar, men framförallt spara med högre risker. Men också att välja sparformer med låga avgifter och låg skatt.

För lånsiktigt sparande är det här en mycket viktig faktor. Ett par procent i avgift på exempelvis fondsparande eller aktierhandel, kan under en långsiktig sparperiod äta tusentals kronor i förlorat sparande.

En bra sammanställning av hur avgifter påverkar avkastningen på ditt sparande hittar du i denna artikeln på Rikatillsammans.se

Läs också:

About the Author Phillipa Lindkvist

Civilekonom och tvåbarnsmamma. Jobbar på IT-företag i Stockholm.

follow me on: