Fina Pengar
Dela den här sidan!

10 Enkla Tips för att spara pengar & få mer cash över varje månad

1. Veckohandla

Att storhandla för ungefär en vecka har visat sig vara optimalt för din plånbok. Om du handlar mer frekvent riskerar du att lägga pengar på spontantköp och onödigheter. Handlar du mindre frekvent, typ ”månadshandlar” är risken att du köper sånt du aldrig kommer använda.

2. Släng inte mat med ”bäst-före-datum”

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan ”bäst-före” och ”sista förbrukningsdatum”. Sistnämnda innebär att livsmedlet inte bör konsumeras efter ett visst datum.

”Bäst-före” innebär däremot att livsmedlets kvalitet är bäst före ett visst datum. Men du kan fortfarande konsumera livsmedelet när datumet har passerats. Hur långt efter beror på vilket livsmedel det är frågan om. Med lukt, smak och sunt förnuft kommer du långt.

3. Frysen är din bästa vän

Att frysa in rester är ett utmärkt sätt att göra livet lite enklare – och få mer pengar över i plånboken. Så gör det till en vana. Om du fryser in mycket kan det vara en god idé att sätta en datumetikett på frysförpackningen.

4. Handla second hand

Att köpa kläder och prylar second hand är inte bara en god sak för miljö och samhälle. Det gynnar också din plånbok. Gör det till en vana att alltid kolla alternativ på Blocket, i second hand butiker och liknande när köpsuget slår till.

5. Jämför alltid

Idag finns det gott om hemsidor och tjänster som gjort det enkelt att snabbt jämföra allt mellan himmel och jord. Du kan jämföra resor, hotell, flyg, varumärken, lån, kreditkort, klädbutiker, försäkringar, elavtal osv, utan att det kostar något extra.

6. Googla rabattkoder när du handlar online

Innan du klickar på ”KÖP”-knappen, lägg några extrasekunder på att söka efter rabettkoder på nätet. Jag vet inte hur många tusenlappar jag sparar i direktrabatter på denna enkla åtgärd genom åren.

7. Förhandla ner bostadslånet

Idag är ränteläget rekordlågt samtidigt som de svenska bankerna gör storvinster. Här finns mao stora möjligheter att förhandla ner ditt bolån ytterligare! Genom att bara sänka bolånet några punkter kan du spara tusenlappar om året – och flera hundratusen på riktigt lång sikt.

Bolåneprutaren Erik tar hem veckans lägsta boränta. Han och frun lyckades sänka till 1,05%. ”Hota med att flytta och visa sedan allvar. Du måste visa på handling. Först då vaknar bankmannen till”. Och Erik är inte färdigprutad. Han laddar redan för nästa förhandling. Nordea och Länsförsäkringar var bankerna i finalen denna gång.

Källa: Blogg.avanza.se

8. Baka ihop småkrediter

Att ha en massa småkrediter här och där brukar sällan vara en bra idé för ekonomin. Gör en lista på dina krediter och se om du inte kan baka ihop alltsammans till en förmånligt privatlån.

9. Gör en budget

”Vi gör det vi mäter” är en klassisk ekonomisk devis. Precis på samma sätt brukar det funka med budgetar. En budget skapar fokus och riktning i din ekonomi. Och förutsatt att du gjort en realistisk budget kan den hjälpa dig att undvika onödiga utgifter, spara pengar, och lägga pengar på sånt du verkligen tycker är värt någonting.

10. Ha en buffert

Att ha en buffert, det vill säga en summa sparade pengar, är alltid en god idé. Livet tenderar att gömma överraskningar bakom varje hörn. Och det är ofta när något oförutsett händer, som vår ekonomi tar mest stryk. Genom att ha en buffert slipper du ta dumdristiga snabblån med dyr ränta eller skuldsätta dig i onödan. Dessutom är det en utmärkt åtgärd för lite bättre nattsömn.

Läs också:

About the Author Phillipa Lindkvist

Civilekonom och tvåbarnsmamma. Jobbar på IT-företag i Stockholm.

follow me on: