Fina Pengar
Dela den här sidan!

Vanliga frågor om att låna pengar utan UC

En av de vanligaste frågorna vad gäller snabblån är om kreditföretaget använder UC eller inte. Samtidigt finns det flera missuppfattning om vad ”lån utan UC” egentligen innebär. Här reder vi ut begreppet.

Vad innebär lån utan UC?

Att låna pengar utan UC innebär kort och gott att kreditbolaget ifråga inte utför sina kreditupplysningar hos UC – Upplysningscentralen. Upplysningscentralen är tvärtemot vad många tror ingen myndighet, utan en helt vanligt företag som ägs och drivs av de tre största svenska storbankerna.

UC ägs idag huvudsakligen av storbankerna Nordea, SEB, Handelsbanken, Swedbank, samt även Danske Bank och Länsförsäkringar Bank. UC får offentliga uppgifter från Skatteverket samt kredituppgifter från flertalet finansinstitut.

Källa: Wikipedia

vad innebär lån utan UC - skämd på Upplysningscentralen

Görs ingen kreditupplysning alls då?

Detta är förmodligen det vanligaste missförståndet vad gäller begreppet ”låna pengar utan UC”. Att lån utan UC är detsamma som att kreditbolaget inte utför någon kreditupplysning alls. Men det är helt fel.

Alla banker och kreditföretag som vill låna ut pengar på den svenska marknaden är nämligen skyldiga enligt lag att göra en kreditbedömning innan man beviljar ett lån.

Exakt vad som ska ingå i kreditbedöming kan däremot låneföretaget till viss del bedömma. Men en kreditbedöming görs alltid – bara inte alltid hos UC.

Låna pengar utan kreditbedöming?

Du kan exempelvis söka efter ”låna pengar utan kreditbedöming” och hitta guider och tips. Men sanningen är att det är olagligt att låna ut pengar utan kreditbedöming. Så en sådan sökning kan bara resultera i fail.

(Däremot så kan du alltså hitta snabblåneföretag som inte använder UC i sin kreditbedöming)

Vad finns det för andra kreditupplysningsföretag?

Två andra vanliga kreditupplysningsföretag som flera kreditbolag som erbjuder snabblån använder är Creditsafe, Soliditet och Bisnode.

När får en kreditupplysning egentligen lämnas ut?

För att svara på denna fråga tar vi hjälp av upplysningsföretaget Creditsafe.se:

Den som begär en personupplysning, alltså en kreditupplysning om en privatperson, ska ha ett så kallat legitimt behov av den. Det innebär att han eller hon ska ha eller vara på väg att ingå ett kreditavtal med dig eller att han eller hon i övrigt har anledning att göra en ekonomisk riskbedömning beträffande dig.

Den som begär en företagsupplysning, alltså upplysning om en juridisk person, om en näringsidkare eller om en näringsanknuten person behöver inte ha ett legitimt behov för att få ut upplysningen. En kreditupplysning om en styrelseledamot i ett aktiebolag eller en enskild näringsidkare kan alltså lämnas ut utan någon prövning av behovet.

Källa: Creditsafe.se

Det är med andra ord skillnad på reglerna vad gäller privatperson och företag. Som privatperson kan du inte bli föremål för kreditupplysning om det inte finns ”legitimt behov av den”. Som när du vill ta ett snabblån eller privatlån exempelvis.

Hur vet jag vilka kreditföretag som lånar ut pengar utan UC?

Om du är osäker – läs på företagets hemsida eller fråga deras kundtjänst. Det går förstås bra att fråga innan du lämnar in din låneansökan. Ring kundtjänst och fråga bara ”hur går en kreditupplysningsprocess till?”.

En tumregel annars är att alla privatlån använder UC – medans nästan alla snabblån inte gör det. Sistnämnda har ett par undantag, men annars är det regel att snabblån använder andra kreditupplysningsföretag i sin kreditbedömingsprocess.

Läs också:

About the Author Phillipa Lindkvist

Civilekonom och tvåbarnsmamma. Jobbar på IT-företag i Stockholm.

follow me on: