Fina Pengar
Dela den här sidan!

När kan det vara bra med snabblån (vid vilken tillfällen är det ok)?

Det är ingen hemlighet att det spekuleras, tycks och debatteras en hel del om snabblån i media. Och ofta är vinkeln negativ. Snabblån säga leda den som lånar i fördärvet? Men finns det tillfällen när ett snabblån kan vara ok?

Det finns otaliga artiklar som menar att om du tar ett snabblån, ja då är din ekonomi i fara. Men så behöver det förstås inte alls vara.

Ett tillfäligt andningshål i ekonomin

Hela poängen med ett snabblån hörs på namnet. Ett snabblån är ett lån som du kan ta omedelbart som ett stöd i din ekonomi när likviditeten, av en eller annan anledning, behöver stöd.

Likviditet betyder ”betalningsförmåga på kort sikt”. Och det är också i denna kontext som ett snabblån ska nyttjas. För att betala något direkt och för att betala tillbaka inom en högst begränsad tidsrymd. Vanligtvis inom 30-90 dagar, lite beroende på hur stort snabblån det är frågan om.

När du inte kan få lån på annat sätt

En bra riktlinje är att aldrig ta snabblån för konsumtion. Eller överhuvudtaget sånt som du kan undvara.

Däremot kan det vara en tillfällig lösning om du inte kan få ihop pengar på annat sätt. Exempelvis om du måste betala en skuld eller räkning som förfaller inom kort – eller kanske går till Kronofogden. Eller vid någon annan oförutsedd utgift (bilolycka, diskmaskin som går sönder etc)

När du lånar – se förstås alltid till att du kan återbetala lånet i rätt tid. Annars riskerar du att förlora pengar på höga räntor.

Läs också:

About the Author Phillipa Lindkvist

Civilekonom och tvåbarnsmamma. Jobbar på IT-företag i Stockholm.

follow me on: