Fina Pengar
Dela den här sidan!

Blancolån – ett lån utan någon säkerhet

Att göra en affär ”in blanco” innebär enligt gamla NE ”köp o. försäljning af varor hvilka säljaren vid affärens uppgörande icke har i sin ägo”. Att ta ett blancolån har samma andemening. Det är helt enkelt ett lån utan säkerhet annat än lånegivarens personliga välvilja att betala tillbaks lånet.

Motsatsen till ett blancolån är alltså ett lån där det finns en säkerhet. Säkerheten är vanligen något form av objekt eller annat substansvärde som långivaren kan ”inkassera” om lånegivaren inte fullgör sina förpliktelser enligt låneavtalet.

Ett blancolån, även kallat för privatlån, är ett lån utan säkerhet. Säkerhet innebär att något är pantsatt, det kan exempelvis vara ett fordon eller en bostadsrätt. Motsatsen till blancolån, det vill säga ett lån med säkerhet, kallas hypotekslån. Oftast tas ett blancolån för att kunna finansiera olika former av privatkonsumtion. Eftersom lånet saknar säkerhet finns det inga krav på vad blancolånet får användas till. Blancolån kan även användas för att betala av mindre dyrare lån och samla dem i ett större billigare lån med lägre ränta.

Källa: Lendify

Vid bostadslån krävs säkerhet

Tar du ett bostadslån så kommer din bostad att utgöra kreditgivarens säkerhet. Tar du ett billån så kommer bilen att utgöra kreditgivarens säkerhet. Tar du ett båtlån…och så vidare.

En annan säkerhet vid ett lån kan vara att låna med en borgensman. Det vill säga att någon annan går i borgen för lånet, och följaktligen blir återbetalningsskyldig om den ursprungliga lånetagaren inte uppfyller avtalet.

Blancolån och risker

Det är inte så svårt att förstås att kreditgivaren tar en mycket större risk vid ett blancolån. Det är också därför som blancolånen alltid har en högre ränta än ”vanliga” kapitallån. Detta för att kompensera för den högre risken.

Vid riskbedöming

För att bedöma risker vid blancolån använder låneföretagen sig av flera metoder, bland annat kreditscoring där den aktuella kundens kreditvärdighet som låntagare bedöms bland annat via en kreditupplysning.

Läs också:

About the Author Phillipa Lindkvist

Civilekonom och tvåbarnsmamma. Jobbar på IT-företag i Stockholm.

follow me on: