Fina Pengar
Dela den här sidan!

Hur får man bäst ränta på sitt lån?

En av de vanligaste frågorna inför ett snabblån på nätet är vilken lånegivare som ger den bästa räntan. Svaret på frågan är att det beror på en mängd olika faktorer.

Dels är din ränta och kostnaden för ditt mikrolån beroende av storleken på ditt lånebelopp samt vilken återbetalningstid som krävs.

Vissa långivare har exempelvis kampanjer där du som förstgångskund kan få låna ett visst belopp till ingen ränta alls.

Det finns med andra ord mikrolån där räntan på lånet är 0%. Som konsument kan det därför vara bra att alltid jämföra olika långivare och hitta de bästa villkoren för just det lån som du är i behov av.

Bered dig på att pruta!

Vad gäller större lån, såsom Bostadslånet är det viktigt att du lägger tid på att förhandla – och pruta. Får du inte ner räntan – ja, då är det kanske dags att byta bank.

Så här skriver Avanzas sparekonom Claes Hemberg på sin blogg om värdet av att vara illojal mot sin bank:

Vi behöver inte flytta och byta bank varje år. Men att byta var tredje-fjärde år, är nog det optimala, för att lånerådgivaren ska känna att hen står på tå. De är ju så lätt för dem att slumra till.

Källa: Pruta hem semesterkassan | Blogg Avanza

Förbered dig innan du ansöker

När du väl hittat ett par intressanta kreditföretag är det viktigt att förbeda sig. Eventuellt behöver du kanske lösa mindre och onödiga krediter. Och på så vis ”snygga upp” din kreditvärdighet.

Tänk på att också saldot på ditt kreditkort spelar in när banken gör sin kreditkort.

Så här skriver Cashoo.se om att göra en ”ekonomisk makeover”.

Det är ingen hemlighet att bankerna vill ha attraktiva kunder. Kunder som betalar sina lån och har en fast inkomst kommer få bättre lånevillkor än kunder med en svajjig ekonomi. Därför är det bra att du lägger lite tid på att göra din ekonomi fin för bankerna. Kanske behöver du göra en snabb ekonomisk makover?

Två exempel på detta kan vara att:

Lösa ut onödiga smålån
Har du privatlån på några tusenlappar som ligger och slaskar sen tidigare? Ett sådant lån skapar onödiga minuspoäng i din kreditbedömning. Lös ut lånet innan du börjar förhandla ditt bolån.

Ta bort menlösa kreditkort
Har du kreditkort som du inte använder? Då kan du få onödiga minuspoäng i kreditbedömningen. Banken kommer nämligen att se ditt kreditutrymme som ett ”lån”. Det är förstås väldigt onödigt när du ska förhandla bolån.

Källa: Bästa sättet av pruta på bolånet (Cashoo.se)

Läs också:

About the Author Phillipa Lindkvist

Civilekonom och tvåbarnsmamma. Jobbar på IT-företag i Stockholm.

follow me on: