Fina Pengar
Dela den här sidan!

Privatlån

E

tt privatlån är detsamma som ett lån utan säkerhet eller ett blancolån. Med ett privatlån lånar du till vad vill. Du behöver aldrig redovisa vad du ska använda pengarna till – detta är helt upp till dig.

Ofta skiljer vi mellan snabblån och privatlån, men per definition är de båda blancolån. (Inget av lånen kräver ju någon säkerhet).

Dock brukar privatlån vara på större summor och amorteras tillbaka under en längre tidsperiod jämfört med snabblån.

Här följer ett par tips på vad du bör tänka på innan du ansöker om privatlån.

1. Jämför låneföretag

Om du bara ska lägga energi på en sak innan du tar ett privatlån, så är det att jämföra flera olika lån och låneföretag. Varför? För att du kan spara tusentals kronor på bättre ränta och villkor.

Ju större privatlån du behöver, desto mer tid ska du lägga på att hitta rätt lån.

För att illustrera hur mycket pengar du faktiskt kan spara, låt oss ta en enkelt räkneexempel.

12 600 kr i skillnad mellan Z och Y

Du vill låna 150 000 kr och amortera detta lån över en sexårsperiod. Hos låneföretag Z får du en ränta på 3,5%. Hos låneföretag Y för du en ränta på 4,9%.

Detta innebär att den totala lånekostnaden för hos kreditbolaget Z blir 31 500 kr jämfört med hos kreditbolaget Y som blir 44 100 kr.

Här sparar du alltså 12 600 kr genom att välja kreditbolag Z.

2. Välj rätt amorteringsperiod (= lägsta möjliga)


Det kan säkert vara lockande att välja ett privatlån med en så låg månadskostnad som möjligt. Problemet med en sådan utgångspunkt är att du själv kan påverka din månadskostnad genom att välja en längre eller korterade amorteringsperiod. Men med en längre amorteringstid blir lånekostnaden dyrare. Så här funkar det:

Längre amorteringperiod = lägre månadskostnad = högre total lånekostnad.

Här gäller det att hitta en bra kompromiss. Försök att sätta en så kort amorteringsperiod du kan, men som du klarar av att amortera utan någon problem varje månad.


3. Kom ihåg att du kan lösa lånet när som helst

Om du skulle komma på grön kvist har du laglig rätt att när som helst betala av hela ditt privatlån. Detta gäller alla lån utan säkerhet.

En annan aspekt på detta är om det är bättre för din ekonomi att amortera eller spara pengarna. Du kan läsa mer i det här blogginlägget på Avanza om bra tankar och avvägningar gällande detta (inlägget gåller bolån specifikt, men idéerna gäller även för privatlån)

4. Städa din ekonomi innan du lämnar in din ansökan

Kanske har du ett par smålån som det bara är några tusenlappar kvar på att betala. Kanske har du använt krediten på ditt kreditkort, men ännu inte betalt månadens faktura. Kanske har du några avbetalningar kvar på TV:n du inhandlade för ett par år sedan.

Poängen är att all slags kredit som du redan har tagit, kommer påverka dina lånevillkor negativt.

Därför är det alltid bra att städa din ekonomi innan du lämnar in din låneansökan.

5. Betala alltid dina lån i tid

Precis som du har rätt att betala av hela lånet när som helst, kan kreditföretaget, under vissa omständigheter, säga upp dig som lånekund.

Dock krävs att du har misskött dina betalningar upprepade gånger. Så här står det om reglerna på Konsumenternas.se:

Långivarens rätt att säga upp lån

Långivaren kan säga upp ditt lån i förtid och kräva att du betalar tillbaka det du har lånat. För att det ska vara tillåtet måste det stå i ditt låneavtal att långivaren kan säga upp lånet i förtid. Dessutom måste någon av följande punkter vara uppfylld:

  • du är mer än en månad sen med att betala ett belopp som är större än tio procent av hela lånet
  • du har två eller flera gånger varit mer än en månad sen med att betala ett belopp som är större än fem procent av hela lånet,
  • du är på annat sätt i väsentligt dröjsmål med att betala,
  • den säkerhet som ställts för krediten, har sjunkit väsentligt i värde eller
  • du har aktivt undandragit dig att betala ditt lån.

Källa: Konsumenternas.se

Det var ett par grundläggande tips om vad du kan tänka på innan du tar ett privatlån. Kom ihåg att tänka igenom allt noga innan du lämnar in din ansökan.