Fina Pengar
Dela den här sidan!

Så undviker du en skenande kreditkortsskuld

”Med stor kredit kommer stort ansvar”. Ungefär så skulle vi kunna skriva superhjälte-ordspråket när det gäller kreditkort. Statistik visar nämligen att alltfler fastnar i kreditkortsskulder och har svårt att återbetala kreditbeloppet och den effektiva räntan.

I ett samhälle där den som köper mest vinner är det lätt att kreditkortet blir en tickande bomb.

För det ÄR svårt att hålla kreditkortet i schack. Speciellt när krediten inte ska återbetalas förrän om 60 dagar efter inköpet. Och kreditkortsbolagen själva pushar för ”smidiga delbetalningar”.

Men räntan på kreditkortet är ofta dyr och på höga belopp kan det resultera i skulder som kan bli svåra att återbetala.

Här följer 3 viktiga faktorer som hjälper dig att undvika skenande kreditkortsskulder.

1. Använd bara krediten i nödfall

Det är sunt att betrakta kreditkortet som en extra säkerhet i din vardagsekonomi. Som en finansiell livlina om något ovanligt skulle hända – och du för tillfälligt inte har likvida medel att betala en sådan händelse direkt.

Att du har 60 dagars kredit innebär med andra ord inte att du måste skuldsätta dig varje gång du använder kreditkortet.

Om du promt vill använda ditt kreditkort (du kanske får bonus, cashback, reseförsäkring eller någon annan förmån) i din vardag, så behandla det först och främst som ett vanligt bankkort. Det vill säga: sätt in pengar så du har ett saldo att handla för!

2. Betala dina fakturor i tid

Eftersom räntan ofta är relativt hög på kreditkort kommer du får betala dyrt så fort du inte betalar hela saldot på din faktura. Undvik det så långt det är möjligt.

Det kan ibland kännas frestande att dela upp betalningen i små bitar, speciellt för större inköp. Men kom då ihåg att du kan få betydligt bättre ränta på ett privatlån, jämfört med ditt kreditkort.

Överhuvudtaget är det dyrt att använda kreditkortet för ”lån” och större inköp. Men så länge du kan betala nästkommande månads saldo är det ingen fara.

Betala i tid
Du ska betala dina räkningar före den sista betalnings- dagen. Om du inte betalar så får du en ny räkning, men den nya räkningen har en extra avgift. Det är en påminnelseavgift. Du måste både betala summan på den gamla räkningen och påminnelseavgiften. Betala därför räkningar i tid.
Om du inte betalar den nya räkningen, så skickas räkningen till ett inkassoföretag. Om inte inkasso- företaget får pengarna i tid, så skickas räkningen till Kronofogden. Skatter, böter och avgifter till staten måste du också betala i tid. Om du inte betalar så skickas räkningarna till Kronofogden. Då måste du även betala en extra kostnad.

Källa: sfiekonomi.se/betala-i-tid

3. Om du ofta utnyttjar krediten och delbetalar – välj ett kreditkort med låg ränta

Idag finns det massvis med olika kreditkort att välja mellan. Vissa har en bra resebonus, andra fina shoppingrabatter, somliga ger dig stora rabatter på drivmedel.

Initialt kanske det är frestande att välja kreditkort utifrån dessa kriterier. Men oavsett vilken rabatt eller cashback du än får, kommer den ränta du får betala om du återkommande använder ditt kreditkort för delbetalningar, att vara mycket högre än rabattbeloppet.

Alltså: Om du ofta utnyttjar krediten och delbetalar – välj ett kreditkort med låg ränta. Det kommer spara dig många tusenlappar i duckade kreditkortsskulder framöver.

Läs också:

About the Author Phillipa Lindkvist

Civilekonom och tvåbarnsmamma. Jobbar på IT-företag i Stockholm.

follow me on: