Fina Pengar
Dela den här sidan!
Skydda ditt kreditkort

5 sätt bedragare stjäl kreditkortsinformation

Bedragare behöver bara några minuter för att få tag på uppgifterna till ditt kreditkort. Sätten som bedragarna användare behöver inte vara komplicerade. Många är enklare än du tror.

Så här tipsar polisen om första steget för att skydda dig mot bedrägerier:

Enligt polisen finns det flera sätt för dig som kortinnehavare att undgå att bli drabbad av kortbedrägeri. Gällande den nya typen av möjlig skimming gentemot de kontaktlösa bankkorten finns det produkter att köpa. De produkterna är oftast utformade som en plånbok eller korthållare och består av någon typ av metall. Metallen skyddar ditt kort mot eventuella signaler som skickas för att läsa ditt kort. Det finns även andra typer av skydd så som ”skyddskort” – ett kort som du lägger bredvid ditt bankkort i din plånbok och som är till för att störa ut eventuell skimmingsutrustning.
Källa: Svt.se

Här är de 5 vanligaste knepen som bedragare använder när de stjäl din kredit- eller bankkortsinformation.

1. Restaurangknepet

Så funkar det: En servitris tar med ditt kreditkort och drar det i restaurangens kreditkortsterminal. Sedan plockar hon fram en skimmer, en enhet som inte är större än en iskub, och drar ditt kort genom den.

Så samtidigt som du i godan ro skrapade det sista av chokladfrostingen från din tallrik så stals din kreditkortsinformation. Och du kunde efteråt minnas hur servitrisen lämnade tillbaka ditt kort med ett leende.

2. Lurad och distraherad

Så funkar det: Stina, Sune och Göran går in i en leksaksbutik. Stina och Sune går runt bland hyllorna, medans Göran ställer sig i kassakön. När Göran når fram till kassan så kommer Sune springandes mot kassörskan och ropar att hans fru har svimmat.

Medans Stina och Sune distraherar kassörskan så byter Göran ut kortläsaren i kassan mot en egen modifierad kortläsare.

Kassörskan samlar därefter ovetandes kreditkortsdata med hjälp av den modifierade kortläsaren. Vid ett senare tillfälle återvänder trion, tar tillbaka sin egen kortläsare och sätter tillbaka den gamla kortläsaren.

Denna trio kommer definitivt att besöka andra butiker och restauranger. Ibland arbetar bedragare i par eller ensamma.

Visste du att…

…Skimming innebär att bedragare kopierar information som finns på magnetremsan på betal-, kredit- eller bankkort. Med hjälp av den informationen skapar de ett nytt kort som de sedan använder för att betala i ditt namn. Koden fångas upp genom dolda kameror i nära anslutning till betalterminalen eller bankomaten.

Skimming kan ske på alla platser där man kan använda kort och där det är möjligt att läsa av magnetremsan på kortet. Därför är det viktigt att du döljer din kod genom att hålla handen över knappsatsen. Där enbart chippet används, det vill säga där halva kortet sticks ner i en betalterminal, kan inte skimming genomföras eftersom det inte går att läsa av magnetspåret. De flesta terminaler i Europa är idag chippbaserade men även övriga världen är på väg att byta till sådana terminaler. Det går dock inte lika fort överallt.
Källa: SEB.se

3. Bensinbedragaren

Så funkar det: Bedragaren parkerar sin bil på en mack längst motorvägen. Det är sent och ingen är där förutom en trött person bakom kassan. Bedragaren monterar en skimmer på kortläsaren bredvid pumpen som skickar en Bluetooth-signal till en närbelägen laptop.

Bedragaren betalar därefter för sin bensin och börjar sedan använda sin laptop för att från en närbelägen plats samla data från den modifierade pumpen.

Bedragaren installerar skimmers på bankomater, parkeringsautomater, försäljningsautomater och på alla andra ställen där det finns obemannade kortläsare.

4. De skadliga programmens mästare

Så funkar det: Harry installerar skadliga program, en sorts mjukvara som skadar eller infiltrerar en dator eller ett nätverk, på en helt vanligt sajt som råkar ha låg nivå av säkerhet. Den skadliga programvaran installerar sig på din dator när du besöker sajten, och ger Harry åtkomst till informationen på ditt kreditkort.

I ett annat scenario så installerar Harry skadlig programvara på allmänt tillgängliga datorer och samlar den information som du delar med sådana datorer.

Filip använder skadlig programvara för att komma åt din bärbara dator eller surfplatta. Han skickar e-postmeddelanden med bilagor som utlovar dansande katter eller något annat lockbete.

När användare öppnar bilagan så laddas skadlig programvara ned på datorn och gör känslig information åtkomlig.

Filip skickar även e-postmeddelanden från en välkänd avsändare med en länk till en smittad webbsajt som installerar skadlig programvara på din dator. När programvaran är installerad kan Filip komma åt informationen till ditt kreditkort.

5. Rabatterad data

Så funkar det: Om ditt kreditkort hamnar i händerna på en kriminell så är risken stor att informationen säljs vidare.

Personen som köper informationen bekräftar den och säljer den sedan vidare till någon som skapar ett falskt kreditkort med din information. Tillverkaren av kortet säljer det sedan till andra kriminella som köper varor så som stereoapparater eller välling precis som helt vanliga konsumenter.

Läs också:

About the Author Phillipa Lindkvist

Civilekonom och tvåbarnsmamma. Jobbar på IT-företag i Stockholm.

follow me on: