Enligt den så kallade Kreditupplysningslagen (KuL) så innebär en kreditupplysning ”uppgifter, omdömen eller råd som lämnas till ledning för bedömning av någon annans kreditvärdighet”.
Enligt Datainspektionen ska kreditupplysningslagen primärt skydda den personliga integriteten, men samtidigt är det en lag som ska ge upphov till ”effektiv kreditupplysning”.
De flesta låneföretag gör en kreditupplysning innan de godkänner ett lån. Det är också kreditupplysningen som är grunden i lånegivarens sammantagna kreditscoring.
En kreditupplysning kan innehålla olika uppgifter men det viktigaste är följande:
Det mest vanliga scenariot för en kreditupplysning är när du vill låna pengar. Det kan också skilja sig mellan vilken kreditupplysningskälla som de olika låneföretagen använder sig av.
Två av de vanligaste källorna är UC – upplysningscentralen och Soliditet.
Det är fullt möjligt att göra en kreditupplysning på sig själv. Vilket kan vara bra inför ett lån och för att undersöka vilken kreditvärdighet som du egentligen har i bankernas ögon.
UC har en egen sajt för ändåmålet som de kallar för Min Uc. På min UC är det enkelt att göra en personlig kreditupplysning för en liten kostnad (det är faktiskt gratis en gång om året, vill du ha en kreditupplysning oftare än så kostar det 70 kr/gång).
Du kan också beställa en så kallad kreditscoring på dig själv, vilket innebär att MinUc bedömer och visar din kreditvärdighet, sålunda din ”styrka” som låntagare.
Bedömningen görs i en betygsskala om 5 omdömen: Utmärkt, Mycket bra, Bra, Mindre bra och Svag.
Civilekonom och tvåbarnsmamma. Jobbar på IT-företag i Stockholm.
Vad är en obligation? [En nybörjarguide till obligationer]
3 sätt att (ganska) snabbt förbättra din kreditvärdighet
Vad är ekonomiska nyckeltal – och varför är de viktiga?
Riksbanken sätter agendan för lån och räntor
Amortering – en uppdelad betalning av skuld
Annuitetslån – när du betalar samma summa vid varje tillfälle
Styrränta – den ränta som styr de andra räntorna
Deflation – när penningmängden i ett land minskar
Kreditscoring – poängbaserat värde på din betalningsförmåga