Fina Pengar
Dela den här sidan!

Kreditupplysning – så funkar det (vad, när och hur)

Enligt den så kallade Kreditupplysningslagen (KuL) så innebär en kreditupplysning ”uppgifter, omdömen eller råd som lämnas till ledning för bedömning av någon annans kreditvärdighet”.

Enligt Datainspektionen ska kreditupplysningslagen primärt skydda den personliga integriteten, men samtidigt är det en lag som ska ge upphov till ”effektiv kreditupplysning”.

De flesta låneföretag gör en kreditupplysning innan de godkänner ett lån. Det är också kreditupplysningen som är grunden i lånegivarens sammantagna kreditscoring.

Vad visar en kreditupplysning?

En kreditupplysning kan innehålla olika uppgifter men det viktigaste är följande:

  • Dina deklararade inkomster (förra årets taxerade inkomst)
  • Eventuella betalningsanmärkningar
  • Dina tidigare kreditförfrågningar

När görs en kreditupplysning

Det mest vanliga scenariot för en kreditupplysning är när du vill låna pengar. Det kan också skilja sig mellan vilken kreditupplysningskälla som de olika låneföretagen använder sig av.

Två av de vanligaste källorna är UC – upplysningscentralen och Soliditet.

Kan man göra en kreditupplysning på sig själv?

Det är fullt möjligt att göra en kreditupplysning på sig själv. Vilket kan vara bra inför ett lån och för att undersöka vilken kreditvärdighet som du egentligen har i bankernas ögon.

Min UC – gör en egen kreditupplysning här

UC har en egen sajt för ändåmålet som de kallar för Min Uc. På min UC är det enkelt att göra en personlig kreditupplysning för en liten kostnad (det är faktiskt gratis en gång om året, vill du ha en kreditupplysning oftare än så kostar det 70 kr/gång).

Du kan också beställa en så kallad kreditscoring på dig själv, vilket innebär att MinUc bedömer och visar din kreditvärdighet, sålunda din ”styrka” som låntagare.

Bedömningen görs i en betygsskala om 5 omdömen: Utmärkt, Mycket bra, Bra, Mindre bra och Svag.

Läs också:

About the Author Phillipa Lindkvist

Civilekonom och tvåbarnsmamma. Jobbar på IT-företag i Stockholm.

follow me on: