Fina Pengar
Dela den här sidan!

3 sätt att (ganska) snabbt förbättra din kreditvärdighet

Om du behöver ge din kreditvärdighet en rejäl boost bör du ha tid. Tid att betala av på lån, höja din lån, eller skaffa fler inkomster. Poängen är alltså att kreditbedömningar tar med åratal av ekonomisk historik i beräkningarna, inte bara dina senaste transkationer.

Det finns dock ett par saker du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet på kort sikt. Ungeför som en tillfällig ansiktslyftning för din ekonomi. Detta kan exempelvis vara bra om du står i begrepp att låna pengar eller få kredit till något stort inköp.

1. Håll koll på kreditkortets limit

En stor faktor som räknas in i din kreditbedömning är hur mycket tillgänglig kredit du har jämfört med hur mycket du faktiskt använder. Ju lägre procentenhet desto bättre för ditt kreditbetyg.

För att ge ditt kredotbetyg ett lyft kan du därför betala din senaste kreditkortsräkning och därefter se till att du inte använder mer av krediten, förräns lånet är kirrat.

Det du kanske inte vet: Även om du betalar tillbaka fullt ut varje månad kan du fortfarande ha en högre användarprocent än vad du tror. Det beror på att vissa utfärdare använder saldot på ditt kontoutdrag som krediten.

Så även om du betalar tillbaka allt varje månad kommer din kreditanvändning att tynga ner ditt månatliga saldo.

En strategi: kolla om kreditkortsutfärdaren kan acceptera flera inbetalningar fördelade över månaden. På så vis håller du ditt saldo uppdaterat.

2. Betala dina räkningar i tid

En av de viktiaste ingredienserna i en god kreditbedömning är att du har betalt dina räkningar i tid. För din Kreditvärdighet bestäms genom de poster som finns i din kreditrapport. Om du är dålig på att betala dina räkningar – eller att betala dem i tid – påverkar det din kredit och skadar ditt betyg.

Att sätta under pengar på ett sparkonto inför ett stort inköp är förstås en god idé. Men gör det inte på bekostnad av de vanliga räkningarna.

Har du hamnat i Kronofogdens register på grund av obetalda räkningar – ja, då är ditt kreditbetyg sabbat för en lång tid framöver.

Så här skriver kreditbolaget Advisa om att betala sina räkningar i tid:

Den troligtvis allra enklaste saken du kan påverka för att behålla en god kreditvärdighet är att alltid betala fakturor i tid. Dels för att undvika extra kostnader i form av påminnelseavgifter, men framförallt för att undvika betalningsanmärkningar och Kronofogden. Att regelbundet sätta av tid för din privatekonomi är något du bör prioritera. Har du betalningsproblem bör du aldrig strunta i fakturorna, ring istället långivaren för att hitta lösningar som funkar för båda (t ex delbetalningsupplägg).

Källa: Advisa

3. Gamla, betalda skulder är positivt som ”kredit-CV”

Vissa tror felaktigt att gamla skulder på deras kreditrapport är en dålig sak. Så snart de får sitt hem eller sin bil avbetalad ringer de för att försöka få bort skulden från sin kreditrapport.

Men det är inte alltid en bra idé. Goda skulder – det vill säga skulder som du har hanterat väl och betalat tillbaka som överenskommet – är nämligen bra för ditt betyg.

Ju längre din historik av goda skulder är, desto bättre är det.

Att försöka bli av med gamla goda skulder är som att få toppbetyg i skolan och sedan försöka få bort det 20 år senare. Du vill aldrig att toppbetyget ska försvinna från din historia.

Läs också:

About the Author Phillipa Lindkvist

Civilekonom och tvåbarnsmamma. Jobbar på IT-företag i Stockholm.

follow me on: